Waterzijdig inregelen

Wat is waterzijdig inregelen?

Het waterzijdig inregelen zorgt ervoor dat elke radiator het juiste volume water krijgt. Bij het waterzijdig inregelen wordt de maximale doorstroomopening ingesteld. Dit kan enerzijds met het binnenwerk van de radiatorkraan en anderzijds met het voetventiel. Een radiator ver van de cv-ketel moet een grotere opening hebben dan een radiator dichtbij de ketel. Wat de juiste instelling hiervoor is doet men met waterzijdig inregelen. Hier een tekening van het verschil tussen een slecht- en een goed ingeregelde cv-installatie:

Waarom is waterzijdig inregelen nodig?

De overgrote meerderheid van de cv-installaties zijn niet waterzijdig ingeregeld. We komen daar vaak de volgende situaties tegen:
De radiator die dichtbij de cv-ketel staat krijgt het snelst en het meeste warme water. Het krijgt niet eens voldoende tijd om warmte af te geven. De radiator die ver van de cv-ketel is geplaatst, krijgt daarentegen weinig warm water. Het gevolg is dat de radiator traag opwarmt of zelfs nauwelijks opwarmt. We noemen dit een onbalans en geeft een paar praktische problemen:

  • Een slecht comfort omdat het pand niet gelijkmatig opwarmt.
  • Een slecht comfort omdat bepaalde ruimtes niet warm te krijgen zijn.
  • Een hoog gasverbruik omdat de cv-watertemperatuur niet optimaal is.

Bij deze problemen wordt er door veel installateurs voor gekozen om grotere radiatoren op te hangen, maar dat is helemaal niet nodig. Een radiator is bij de bouw namelijk precies afgestemd op het volume van de ruimte. Een grotere radiator gaat in de meeste gevallen het probleem niet oplossen. Daarvoor moeten we de CV waterzijdig inregelen.

Waarom laten inregelen door Installatiebedrijf Zaanstad?

Ons bedrijf is een expert wanneer het gaat om het waterzijdig inregelen van installaties. Wij voeren deze werkzaamheden met name uit voor particulieren, woningcorporaties, VVE’s met blokverwarming en stadsverwarming. Deze energiebesparende oplossing leidt tot lagere onderhoudskosten aan toestellen. Naast energiebesparing, levert een goede balans in de installatie een hoger comfort op en leidt het structureel tot minder storingen en onderhoud aan de cv-installatie. Door de doorstroming van het water in de radiatoren beter in te stellen, verbetert de warmteafgifte ervan, waardoor het gasverbruik vaak wel met 10% en soms wel 20% daalt. Hierbij onderscheid Installatiebedrijf Zaanstad zich door de inzet van specifieke meetapparatuur als door deskundigheid. Wanneer u ons bedrijf inschakelt voor het waterzijdig inregelen van uw installatie, kunt u rekenen op een gedegen onderzoek én oplossing van het probleem, waardoor uw installatie weer perfect functioneert.

Neem voor meer informatie contact met ons op. Wij helpen u graag.